Behandeling: Totale knie prothese
Totale Knie Prothesen (TKP) werden ontwikkeld in de jaren 60 van de vorige eeuw. Sinds de late jaren 80 worden goede resultaten behaald met nieuw ontwikkelde typen kunst knie, die meer bewegen zoals de "natuur" knie, met ook meer slijtvaste materialen. Maar de complexe, asymmetrische bouw van de knie maakt het ontwikkelen van een kunstknie met een zelfde gevoel en beweeglijkheid als de natuurknie tot een voortdurende uitdaging.
Wij volgen de ontwikkelingen op dit gebied op de voet, en kiezen voor implantaten, die bij grote aantallen patiënten over de jaren tot goede resultaten hebben geleid. We baseren ons hierbij op de Scandinavische prothese registers en de rating van de Ned. Orthopedische Vereniging, waarin de door ons gebruikte LCS en Attune knie zeer goed scoort.
De operatie
Een knieprothese operatie duurt zo'n 60 - 90 minuten. Bij het plaatsen van een knieprothese worden de versleten kraakbeen oppervlakken van de knie vervangen door metalen en kunststof delen. Om het het bovenbeens deel van het gewricht wordt een metalen "kap" geplaatst, dit is het bovenste halfronde deel op bovenstaande afbeelding.
Op het onderbeens deel van het gewricht wordt een metalen plaat vastgezet en tussen deze twee metalen delen wordt een kunststof (poly ethyleen) "kunst-meniscus" als loopvlak geplaatst. Dit kunststof deel zorgt dat de passing tussen boven- en onderbeensdeel optimaal is.
De nabehandeling
Een nieuwe knie kan meteen belast worden. Tijdens de operatie wordt de beweeglijkheid van de nieuwe knie getest, en de paar weken na operatie staan in het teken van wondgenezing en het op gang brengen van buigen en stekken van de knie. In het algemeen is het zo dat een knie die voor de operatie al erg stug was (slecht buigen en onvolledig strekken), na de operatie moeilijker op gang komt dan een knie die nog een goede beweeglijkheid had voor de operatie.
U mag verwachten dat de erge pijn die met een versleten knie gepaard gaat binnen enkele weken na de operatie weg is. Maar het duurt in totaal ca. 9-18 maanden voordat alle strukturen rond de nieuwe knie, denk aan spieren en kapsels, helemaal genezen zijn en kracht en beweeglijkheid niet verder meer verbeteren.
Toch wordt een nieuwe knie nooit zoals de natuurlijke knie, ook bij een goed functionerende knieprothese kunnen ongemakken blijven bestaan zoals het gevoel dat de knie "anders" is, veminderde beweeglijkheid ivm met wat u gewend was, soms pijn of een klik- of "kloenk" gevoel.
Mogelijke complicaties
De meest vervelende complicatie na een knieprothese operatie is een bacteriële infectie. Dit komt bij circa 1% van de knie prothese operaties voor. Het probleem is dat bacteriën zich hechten aan de kunststof delen van de nieuwe knie waardoor zo'n ontsteking met bacteriën moeilijker met antibiotica te behandelen. In zeldzame gevallen moet dan nieuwe knie worden verwijderd. Vervolgens wordt de ontsteking behandeld, en pas hierna, soms enkele weken of zelfs maanden later, kan weer een nieuwe knie prothese worden geplaatst.
Andere complicaties na een knie prothese operatie kunnen optreden zijn:
- Zenuwletsel na een knie operatie is er vaak als we naar de huidzenuw kijken. Het is eigenlijk niet te voorkomen als er een snee aan de voorzijde van de knie moet worden gemaakt dat het deel van de huid aan de voor-buitenzijde van de knie "doof" voelt. Dit voelt raar, maar went in bepaalde mate wel. Het heeft gelukkig geen invloed op hoe u met de nieuwe knie zult kunnen lopen.
- Dit geldt wel voor een letsel van een spierzenuw. Dit is een zeldzaam letsel, maar kan ontstaan bij knieën met ernstige misvormingen vóór de ingreep. Doorgaans herstelt de zenuw vanzelf, maar dit kan wel een jaar duren en in een enkel geval blijft zwakte van de voetheffers bestaan.
- Op de langere termijn (jaren) na een knie prothese operatie kan het probleem losraken van een van de metaal delen zijn. Voor loslating is vaak een "revisie" operatie nodig waarbij opnieuw een knieprothese wordt geplaatst.
Wilt u meer weten of een afspraak maken?
Bel het Bergman Contact & Service Center: 088 9000 500.