Deze procedure wordt ook wel aangeduid als gastrocnemius verlenging of gastroc slide en wordt vaak gebruikt om aandoeningen door een strakke kuitspier te behandelen. Een te korte of krappe kuitspier hoeft niet altijd klachten te geven, maar kan wel er voor zorgen dat er een verhoogde belasting van de achillespees en voorvoet ontstaat waardoor blessures zoals achillespeesaandoeningen, hielspoor ( fasciïtis plantaris) of pijn en eeltvorming onder de voorvoet niet overgaan. Bijvoorbeeld bij hielspoor kan er door een te krappe kuitspier via de achillespees teveel rek uitgeoefend worden op de peesplaat, met blijvende irritatie aan de hiel tot gevolg.

Oorzaak

Deze kan verschillend zijn. Vaak treedt de verkorting al op in de groei, waarbij er soms op jonge leeftijd al op tenen wordt gelopen. Verder kan erfelijke aanleg, ouderdom, medische aandoeningen zoals diabetes en immobilisatie ook een rol spelen.

Normaal gesproken moeten rekoefeningen de kuitspier genoeg kunnen verlengen om dit probleem op te lossen, maar bij sommige mensen blijft de kuitspier ook dan te kort. Mocht er na een half jaar intensieve rekoefeningen en het dragen van een nachtspalk/ Strassburg sock onvoldoende verbetering zijn opgetreden, dan kan bovengenoemde operatie worden overwogen.

Operatie

Er zijn verschillende manieren om de kuitspier te verlengen. In de Bergman Clinics in Rijswijk worden twee methodes gebruikt: de proximale gastrocnemius verlenging en de mediale gastrocnemius verlenging. Tijdens de operatie wordt er het vlies (fascie) van de kuitspier (gastrocnemius) deels ingeknipt waardoor verlenging van de spier optreedt. Dit peesblad groeit weer in verlengde positie aan. Het litteken komt net onder de knieholte (bij de proximale verlenging) of aan de zijkant van het onderbeen (bij de mediale verlenging). De operatie gebeurt in dagopname.

Revalidatie en complicaties

U wordt vooraf op de poli van Bergman Clinics uitgebreid geïnformeerd over het traject na de operatie en de mogelijke complicaties die met de operatie gepaard zouden kunnen gaan.
Over het algemeen is ongeveer 85% van de patiënten klachtenvrij en tevreden na de operatieve behandeling.

De nabehandeling is voor beide soorten verlenging hetzelfde, nl. twee weken onderbeengips spalk, waarop u niet mag belasten: u zult dus 2 weken met 2 krukken moeten lopen en daarna twee weken loopgips. Gedurende de gipsbehandeling krijgt u iedere dag een fraxiparine prikje om trombosevorming tegen te gaan. Na de gipsperiode zullen rekoefeningen en fysiotherapie hervat dienen te worden tot het gewenste resultaat is bereikt.

Net als bij elke operatie, bestaat er de kans dat er complicaties optreden als gevolg van de operatie. Ondanks dat de orthopedisch chirurg uiterst steriel werkt bestaat er altijd een kans op infectie. Overigens is de kans hierop bij rokers aanzienlijk groter. Dit geldt ook voor het ontstaan van trombose, die bij uitzondering tóch kan ontstaan, ondanks de fraxiparine prikjes. Hoe u deze risico’s tot een minimum kunt beperken hoort u allemaal op de poli van Bergman Clinics.

Meer weten?
Maak een afspraak voor de polikliniek in Rijswijk bij bewegingszorg.rijswijk@bergmanclinics.nl
of bel het Bergman Contact & Service Center: 088 9000 500